Kosgeb Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB başvurusu nasıl yapılır? Başvuru için gereken belgeler nelerdir? Başvurular ne zaman sonuçlanır? Bunun gibi tüm sorularınızın cevabı için doğru adres olan Mert Teşvik Danışmanlık, desteklerden yararlanmak için ihtiyacınız olan bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerini etkin şekilde sunar. KOSGEB başvuru süreci ve gereklilikleri her destek programı için farklılık gösterdiğinden, başvuru yapmadan önce ilgili programın koşullarını dikkatlice incelemeniz önemlidir. Ayrıca, KOSGEB'in resmi web sitesindeki destek dokümanlarına ve müşteri hizmetleri birimine başvurarak da daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kosgeb Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kosgeb Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kosgeb başvurusu nasıl yapılır? Siz de iş fikrini hayata geçirmek isteyen bir girişimci veya daha hızlı büyümek isteyen bir işletmenin sahibiyseniz, Kosgeb başvurusu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanız gerekir. Kosgeb danışmanlığı alarak tüm prosedürlere uygun olarak başvuru sürecinizi yönetebilirsiniz.

Kimler Kosgeb Başvurusu Yapabilir?

Yeni girişimciler; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler Kosgeb’e başvuruda bulunma hakkına sahiptir. (Çalışan sayısının 10’dan daha az olduğu işletmeler Kosgeb tarafından ‘mikro işletme’ olarak sınıflandırılır. Bunun dışında Kosgeb, personel sayısı 250’ye kadar olan işletmelere de destek sunar. Henüz ticaret hayatına yeni başlayacak olan girişimciler de bu desteklerden faydalanabilirler.)

Kosgeb Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başlangıç aşamasından sürecin sonuna kadar dikkat edilmesi gereken püf noktalar mevcuttur. Bunlara riâyet edilmediği takdirde, Kosgeb fırsatlarından yararlanma hakkınızı kaybedebilirsiniz. İşinizi riske atmak istemiyorsanız, profesyonel Kosgeb danışmanlık firması Mert Teşvik ile çalışmanın avantajlarını deneyimleyerek hedeflerinizi güçlü temeller üzerine inşa edebilirsiniz.

Yeni bir iş fikriniz varsa ve Kosgeb desteği nasıl alınır? diye merak ediyorsanız, şu adımları izlemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

  1. İlk olarak, girişiminiz desteklenen sektörler içinde mi? Yoksa değil mi? Buna bakın. Kosgeb’in web sitesinden, iş kollarının ayrıntılı listesine ulaşım sağlayabilirsiniz.
  2. Girişimci Kredi Destekleri, Kosgeb’in desteği ile kurulan faal işletmelere verilir. Bu nedenle, kuracağınız işe göre İleri Girişimci veya Geleneksel Girişimci Eğitimi programlarından birine katılmalısınız.
  3. Bu eğitimlerden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. E-Devlet doğrulaması yaparak, eğitimleri Kosgeb E-Akademi üzerinden tamamlayabilirsiniz.
  4. Bunun ardından sıra, şirket kurma aşamasına gelir. Bu etapta ya sermaye, ya da şahıs şirketi seçeneklerinden birini tercih etmelisiniz. Adi Ortaklıklar desteklenmez. Çünkü bunlar Türk Borçlar Kanunu kapsamındadır.
  5. Peki, şirket kurulumundan sonra Kosgeb başvuru nasıl yapılır? diyorsanız, öncelikle Kosgeb veri tabanına kaydolmalısınız. Bu sayede Yeni Girişimci Programı’na müracaat edebilirsiniz. Fakat şirketiniz, başvuru tarihinden maksimum 1 yıl önce kurulmuş olmalıdır.

Kosgeb Başvuruları Nasıl Değerlendirilir?

Geleneksel Girişimci başvurularını Kosgeb Müdürlüğü değerlendirmeye alır. Fakat İleri Girişimci başvurularının evvelâ ön değerlendirmeye tâbî tutulması gerekir. Sonrasında kurul tarafından incelenerek onay veya red verilir.

Girişim sahipleri, başvurularının değerlendirme sonucuna KOBİ Bilgi Sistemi vasıtasıyla ulaşabilir.

Başvuruların değerlendirme aşamasında şu kriterler göz önüne alınır:

  1. Girişimci, o işi yürütebilecek kadar yetkinliğe sahip mi?
  2. Sunulan iş modellerinin uygulanabilirliği nasıl?
  3. Talep edilmiş olan yazılım, teçhizat ve makineler işletme faaliyetlerine uygun mu?
  4. Girişim modeli hangi destek kalemlerine ihtiyaç duyuluyor? Bunların mâliyetleri ne?
  5. İşletme tarafından sağlanması gerekli kaynakların yeterliliği ne düzeyde?

Kosgeb Başvuru Sonrası:

Olumlu değerlendirilmesi hâlinde başvuru sonucu kişilere E-Bildirim aracılığıyla iletilir. Bununla birlikte destek programları başlamış olur.

İş modelinin kabulünden sonraki 2 yıl boyunca, ‘Yeni Girişim Destek Programı’ verilir. Bu kapsamda sermaye şirketlerine 10.000 TL, şahıs şirketlerine ise 5.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteği verilir.

Öte yandan ‘Geri Ödemesiz Performans Desteği’ çerçevesinde, girişimin istihdam etmekte olduğu personeller için SGK primlerine yönelik destek de sağlanır. Bu desteğin miktarıysa, çalışanların prim günü sayısı doğrultusunda farklılık gösterir.

İleri Girişimci olarak Kosgeb’e nasıl başvuru yapılır? diye merak ediyorsanız, yukarıdaki adımların geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Ne var ki, programa İleri Girişimci olarak kabul edilen kişiler kuruluş ile performans desteklerinin yanı sıra teknoloji desteklerinden de yararlanabilir. Bu ise; yazılım, makine ya da teçhizat destekleri şeklinde gerçekleşir.

Düşük veya orta düşük teknoloji seviyesinde 100.000 liraya kadar teknoloji desteği sunulur. Eğer işletmeye verilecek destek orta yüksek teknoloji düzeyindeyse, bu desteğin miktarı 200.000 TL’yi bulabilir. Yüksek teknoloji düzeyindeki teknoloji destekleri ise 300.000 TL’ye kadar sağlanır.

Siz de emekleyen işletmenizi büyütebilmek ve dijital dünyaya entegre etmek istiyorsanız, Mert Teşvik Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz. Şirketim için Kosgeb başvurusu nasıl yapılır? Hangi desteklerden yararlanabilirim? Gibi soruların cevaplarını kapsamlı bir şekilde öğrenerek, hedeflerinize emin adımlarla yol alabilirsiniz.