Kosgeb açılımı nedir? Kosgeb nereye bağlı? Ne tür destekler sunuyor? Bunlara nasıl başvuru yapılır ve kimler faydalanabilir?
Bu ve benzeri soruların cevapları yeni girişimciler ve işletmesini büyütmek isteyenler için önem taşıyor. KOBİ’lere sunduğu destek ve hibe programları ile bilinen Kosgeb, nakdi kredi ve finansman arayışına etkin çözüm oluyor. KOSGEB, Türkiye Cumhuriyeti'nin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın kısaltmasıdır. KOSGEB, ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini ve sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla bir dizi program, hibe ve kredi sunmaktadır. KOSGEB'in temel amacı, KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmak, inovasyon kapasitelerini geliştirmek ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamaktır. KOSGEB, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin başarısını artırmak için eğitim, danışmanlık, finansal destek, teknoloji transferi, pazara erişim gibi birçok alanda hizmet sunmaktadır.
Kosgeb Açılımı Nedir?
Kosgeb Açılımı Nedir?
Bu kısaltma; Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ anlamına gelir. Söz konusu tanımdan anlaşılabileceği üzere bu kurumun temel amacı girişimcileri desteklemektir. Ticarete atılmak, kendi işini kurmak isteyenler bu desteklerden faydalanarak hayallerini gerçeğe dönüştürebilir. Kosgeb danışmanlık hizmeti alarak tüm prosedürleri eksiksiz yerine getirebilirsiniz.
Kosgeb’in kuruluşu 1990 yılına dayanır. Bilim,, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altında faaliyete başlayan Kosgeb, 2009 yılı sonuna dek yalnızca imalat sektörüne destek vermekteydi. Fakat daha sonra farklı sektörler için de destek sağlamaya başladı. Böylelikle ticaret ve hizmet sektörlerine de açıldı.
Ülkemiz ekonomisine ciddi katkılarda bulunan Kosgeb, istihdam oranının yükselmesinde etkin rol oynar. Öte yandan Kosgeb, sermaye desteğinin yanı sıra girişimcilik eğitimleri alanında da hizmet verir. Tüm bunların yanı sıra KOBİ’lere özgü destek programları da Kosgeb bünyesinde kendine yer bulur.
Özetle Kosgeb, hem küçük hem de orta ölçekteki işletmelerin rekabet güçlerini artırmak için kurulmuştur. Bu tür işletmelerin yeniliklere adaptasyon sürecini hızlandırmak da Kosgeb’in hedefleri arasındadır.
Kosgeb Amacı Nedir?
Sunduğu desteklerle Kosgeb, sürdürülebilir ve başarılı işletmelerin meydana gelmesini hedefler. Ayrıca mevcut işletmelerin varlığını devam ettirip daha ileri bir noktaya taşımasını da gaye edinir. Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırma vizyonuyla hareket eden Kosgeb, iş geliştirme merkezlerini çoğaltma ve istihdamı artırma gayesiyle çalışır.
Kosgeb Avantajları Nelerdir?
Kosgeb’in sunduğu desteklerden faydalanmanın pek çok avantajı olup, bazıları şöyle ifade edilebilir:
- Şirket kuruluş aşamasındaki masrafların bir bölümü Kosgeb tarafından karşılanır. Bu da maddi yükün önemli ölçüde azalmasını sağlar.
- Yeni istihdam alanları oluşturulur.
- Projelerin hızlı bir şekilde geliştirilerek kamuoyuna sunulması mümkün hâle gelir.
- Türkiye ekonomisi güçlendirilir.
- Faizsiz geri ödeme imkânı sunulan kredilerle girişimciler ve büyüme sürecindeki işletmeler için önemli fırsatlar meydana getirilir.
- Kadınların iş yaşamında ön plana çıkması sağlanır.
Kosgeb Destekleri Kimler için Uygun?
Yukarıda, Kosgeb açılımı nedir? Sorusunu cevapladıktan sonra, kimlerin bu desteklerden yararlanmak için uygun bir aday olduğunu da belirtmekte yarar vardır. Zira iş kurmak isteyen herkesin Kosgeb hizmetlerinden faydalanması mümkün olmayıp, bu hususta bazı kriterler belirlenmiştir. Şöyle ki; küçük ve orta ölçekli işletme kapsamında yer alan firmalar, şirketler Kosgeb desteklerinden istifade edebilir. İşletmesi için yeni teçhizata ve makineye ihtiyaç duyanlar da bu desteklere başvurabilir.
Öte yandan yurt içi veya yurt dışı fuarlara katılım sağlamak yahut daha çok personel istihdam etmek isteyenler de Kosgeb’e müracaat edebilir. Aynı zamanda iş geliştirme merkezlerinin yönetimi için kurulmuş tüzel kişilikler de Kosgeb desteklerinden faydalanabilecek kurumlar arasındadır.
Tabii ki yararlanılmak istenen desteğin türüne ve işletme niteliklerine göre başvuru şartları, istenen belgeler ve süreç aşamaları farklılık gösterir. Diğer taraftan Kosgeb’in verdiği Yeni Girişimci ya da İleri Girişimci eğitim programlarından birine de katılmak gerekir.
Kosgeb Destekleri Hangi Sektörleri Kapsıyor?
Yazımızın başında Kosgeb açılımı nedir? Sorusuna yanıt verirken belirttiğimiz üzere; girişimciler, orta büyüklükteki ve küçük işletmeler (KOBİ’ler) Kosgeb desteklerinden yararlanabilir. Eğitim ve hibe destek programlarının kapsamında yer alan bazı sektörler ise şunlardır:
Kosgeb’e Nasıl Başvurulur?
Bunun için gerçekleştirilmesi gereken adımlar kısaca şöyle özetlenebilir:
- Madencilik ve Taş Ocakçılığı,
- Giyim ürünleri imalat sektörü,
- Kağıt hamurularının, kağıt ve mukavva ürünlerinin imalatı,
- İçecek imalatı sektörü(Fakat alkollü içeceklerin üretimi buna dâhil değildir.),
- Gıda ürünleri imalat sektörü
- Deri ve deri ürünlerinin imalatı, pazarlanması,
- İlaç sanayisi ve bunlara yönelik Ar-Ge faaliyetleri,
- Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri,
- Bilgi ve İletişim sektörü,
- Ulaştırma(Taşımacılık) sektörü,
- Toptan ve perakende ticaret sektörü,
- Kara ve Demir Yollarının inşaatı,
- Kanalizasyon, atık yönetimi,
- Mobilya sektörü,
- İnşaat sektörü.
Kurumun resmi web sitesi üzerinden veri tabanına kayıt yaptırabilirsiniz. Bunun için T.C. kimlik numarası / vergi numarası gibi bilgileri doğru şekilde doldurmalısınız.
Eğer hâlihazırda bir işletmeye sahipseniz, bunun KOBİ sınıfında bulunup bulunmadığını tespit için beyannâmeye gereksinim duyulacaktır.
Başvuru yapan kişilerin sundukları beyannâmeler Kosgeb tarafından incelenir. Buna göre başvuru sahibine geri bildirimde bulunulur.
Bu aşamanın ardından, kurumun internet sitesindeki destek seçeneklerini değerlendirip size uygun olana müracaat edebilirsiniz.
Siz de ticaret hayatınızı sağlam temeller üzerine inşa etmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan Kosgeb desteklerini iyi öğrenmeli ve bunlara doğru bir şekilde başvuru yapmalısınız. Mert Teşvik Danışmanlık ile çalışmanın ayrıcalığını yaşayarak bu avantajlara sahip olabilir, gereksinim duyduğunuz finansman ve eğitim desteklerine kavuşabilirsiniz.